Frequently Asked Questions

Depositphotos_61989025_xl-2015.jpg

Da vi i 2008 besluttede navnet FAQtum, var vi bevidste om, at vi skulle give ejerlederne svar på nogle vigtige spørgsmål.

"Hvad er min virksomhed værd? Kan den sælges? Hvor lang tid tager det? Hvad er min rolle undervejs og bagefter?"

Disse og mange flere spørgsmål besvarer vi hver eneste uge rundt omkring i Danmark.

Men vi får også andre gode spørgsmål - nogle af dem har vi samlet her nedenfor:

Kan det bedre betale sig at beholde virksomheden frem for at sælge?
Det korte svar: Ja, ofte!
Det lidt længere svar: For langt de fleste virksomheder vil det økonomisk være en bedre forretning at beholde virksomheden 4-5 år frem for at sælge den. Der er brancher og typer af virksomheder der helt naturligt er undtaget herfor. Vores gode kollega, virksomhedsmægler Henrik Schrøder, skrev en længere artikel herom i april 2018 - den kan du læse her.

Kan alle virksomheder sælges - blot prisen er rigtig?
Det korte svar: Nej!
Det lidt længere svar: Der er virksomheder der ikke kan sælges og overdrages til en ny ejer. Det drejer sig oftest om virksomheder hvor den nuværende ejer er helt vital for virksomheden. Ligeledes er der virksomheder hvor der intet er at sælge. I disse tilfælde skal ejeren oftest hjælpes til en kontrolleret nedlukning.

Hvornår på året er det bedst at sætte virksomheden til salg?
Det korte svar: Salgsprocessen skal påbegyndes når sælger er klar - helt uagtet dato og tid på året.
Det lidt længere svar: En salgsproces tager ofte op til 12-18 måneder - det er således mindre vigtigt i hvilken måned processen påbegyndes.

Er salget af en lille virksomhed nemmere end en stor?
Det korte svar: Nej, faktisk nogle gange markant sværere.
Det lidt længere svar: Ved salget af en større virksomhed er der oftest erfarne og professionelle folk på begge sider af bordet. Der findes ofte en fair og rimelig løsning, idet både køber og sælger er i stand til at rykke sig både halve og hele millioner. Ved en lille virksomhed er det ofte både en køber og sælger, der aldrig har prøvet processen før. Få hundrede tusinde kan have stor betydning og være afgørende, for at finansieringen kan lykkedes, eller at pensionen kan række.

Siger I nogle gange nej til at sælge en virksomhed?
Det korte svar: Ja, det gør vi ret tit.
Det lidt længere svar: Den vigtigste samtale vi har med en sælger, er den indledende behovsafstemning. Vi fortæller ejeren, hvad vi tror der kan lade sig gøre. Er ejerens forventninger markant højere end vores vurdering - så er det bedre, at vi takker pænt nej til opgaven. Der er også enkelte tilfælde hvor vi takker nej, da vi ikke har tillid til validiteten af sælgers informationer.

Oplever I sælgere eller købere der fortryder et salg eller køb?
Det korte svar: Nej.
Det lidt længere svar: I sagens natur kan en transaktion ikke gøres om. Der er handlet en brugt genstand, og den kan hverken returneres eller byttes. Det giver derfor ikke mening at fortryde. Men det er vigtigt at både sælger og køber er godt forberedt og godt rådgivet i processen - ellers kan der nemt opstå elementer eller situationer, som man helst havde undværet.

Får I ikke selv lyst til at investere i de gode virksomheder?
Det korte svar: Jo, det sker ret tit.
Det lidt længere svar: Jo mere “lækker og spændende” vi synes en virksomhed er, jo nemmere har vi ved at sælge den - og vi synes faktisk alle “vores” virksomheder er attraktive. Men vi holder os fra selv at investere i de virksomheder, som vi hjælper til et salg. Dette er der mange årsager til - den primære er, at sælger ikke må være i tvivl om, at vi går efter den bedst mulige transaktion.

Har du et spørgsmål du går og pusler med, så tøv ikke med at sende det til os på info@faqtumma.dk - så vil en af vores erfarne senior rådgivere svare dig.