Hvad skal vi bruge bankerne til?

Fredag den 21. oktober 2016 kunne Børsens læsere konstatere hvad de fleste virksomhedsejere har vidst længe. Det kommer nu til at koste renter at have penge stående i banken. Det har længe kostet "minusrente" at have indeståender på mere end MDKK 1-2 i de største danske banker. Nu melder Jyske Bank ud, at deres erhvervskunder skal betale minusrente af alt indestående i banken.

Det er ikke kun i DR's dramaserie "Bedrag II" at de traditionelle banker er på hælene. Lånemarkedet er i dag langt mere end den klassiske bank og udviklingen bevæger sig hastigt i en retning hvor de store bankers klassiske erhvervsmarked udfases.

Bankerne i den nuværende form er ved at udspille sig selv helt og aldeles. Et helt nyt lånemarked har længe været undervejs og udviklingen tager mere og mere fart. Vi forstår naturligvis bankernes behov for et rimeligt rentespænd, en afdækning af risiko og at de krav der stilles til kapitaldækning er blevet vanskeliggjort med de strammere regler på både nationalt og europæisk plan. Men når bankerne stadig går med livrem og seler og koncentrerer sig om at låne penge til de erhvervskunder der ikke har behovet - og dermed tilbydes lave renter - så sker der en unødig vanskeliggørelse for investorer, såvel private som industrielle der har et finansieringsbehov til sunde og udviklende initiativer.

Vi deltager ofte i møder med danske banker i forbindelse med finansiering af en konkret transaktion. Også her oplever vi skræmmende ofte en så restriktiv, firkantet og fastlåst kreditpolitik, at det er lettere og mere attraktivt for køber at vælge en alternativ finansieringsform. Når vi bistår en køber i banken er vi absolut realistiske i vores forventninger. 

Med mere end 20 års erfaring fra den danske bankverden ved jeg præcis hvad der burde kunne lade sig gøre og hvilke muligheder den rette bank-medarbejder burde have. Alligevel går jeg ofte målløs og med uforrettet sag fra et møde med banken.

Til bankernes forsvar skal nævnes, at vi ser tegn på opblødning og at dygtige erhvervsrådgivere ind imellem får håndbåret sager igennem systemet. Men det er desværre lige præcis en kreativ, kompetent og modig medarbejder der skal til for at styre uden om de restriktive og firkantede kreditpolitikker.

Hvad skal vi så forvente og hvad skal vi bruge bankerne til? Bankerne er i gang med en nødvendig transformation og vi vil se de store banker - en efter en - komme på markedet med nye tilbud til erhvervslivet på helt nye vilkår. Spørgsmålet er bare om det sker tidsnok eller om de spirende og markant mere innovative lånemarkeder overhaler indenom.

Som virksomhedsmæglere hilser vi udviklingen velkommen. Faqtum M&A rådgiver virksomhedsejere i processen med at købe eller sælge virksomheder. At investere penge i vækst og mere omsætning bliver mere og mere interessant for virksomhederne. Markant mere interessant end at have penge stående til minusrente i banken.